Hoppa till innehållet
Omslagsbild för De kidnappade Kinasvenskarna
Isbn: 978-91-7545-608-9
Förlag: Historiska media
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: februari 2018

E-bok

De kidnappade Kinasvenskarna

»Lika upplysande som brutalt nedslående … Olsson berättar effektivt och kunskapsrikt den groteska historien om hur två svenska medborgare, Peter Dahlin och Gui Minhai, bokstavligen rövas bort av den kinesiska diktaturen … De kidnappade Kinasvenskarna är en lättläst och gedigen genomgång av de senaste årens utveckling i Kina.« Björn Wiman, Dagens Nyheter

I Kina har tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats rejält de senaste åren, vilket även drabbar utlänningar som vistas i landet. Bland annat har två svenskar nyligen kidnappats av kinesiska säkerhetsministeriet och tvingats erkänna påhittade brott på statlig tv.

I arbetet med denna högaktuella bok har journalisten Jojje Olsson intervjuat Peter Dahlin, som 2016 utvisades från Kina efter tre veckor i ett underjordiskt fängelse och nu lever i Thailand. Han har även talat med dottern och flera vänner till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som oktober 2015 kidnappades av kinesiska agenter i sin bostad i Thailand. Hösten 2017 släpptes Gui Minhai ”fri” av kinesiska myndigheter, men blev i januari 2018 åter kidnappad av ett tiotal civilklädda agenter. Den 1 februari blev det officiellt att Gui Minhai är 2018 års pristagare av IPA Prix Voltaire.

Journalisten Jojje Olsson är en av våra främsta experter på Kina. Olsson flyttade till Kina 2007, och har skrivit för över 100 svenska publikationer på plats i Asien. Han både läser och pratar kinesiska flytande. Bland Olssons tidigare böcker märks fackboken Det nya Kina – den repressiva stormakten (Historiska Media, 2016) och guideboken Mitt Peking (Karavan förlag, 2015).

I dag bor Olsson i Taiwan sedan han 2016 nekades visum till Kina, ett beslut som sannolikt var kopplat till hans rapportering om de två kidnappade svenskarna som denna bok handlar om. Boken visar också hur den kinesiska regimen genom ökat ekonomiskt inflytande har börjat sprida sin politiska modell utomlands, även till Sverige.

De kidnappade Kinasvenskarna är första boken i Historiska Medias nya bokserie Brännpunkt, som behandlar högaktuella och angelägna frågor på djupet.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone